Monday, December 23, 2013

Osmanli Imparatorlugu'Nda Kapitulasyonlar

Kapitülasyon nedir? Kapitülasyon kelimesi Latince “caput” topaz (baş) gelir ve baş eğmek ve teslim anlaşması yapmak anlamlarını taşır. Eski dilde kapitülasyona imtiyazat-ı ecnebiye denirdi. Daha anlamı itibariyle devletler için olumlu bir izlenim taşımayan bu sözcük, 1535 yılından 1923’ e (Lozan’ a) kadar Osmanlı’ nın yakasından düşmedi. Kapitülasyonlar; adli, mali, idari ve dini kategorilere ayrılır. Fakat diğerleri konu dışında olduğu için ben burada sadece mali kapitülasyonlardan söz ediyor olacağım. Osmanlı’ da Kapitülasyonların Gelişme Süreci ve Ekonomiye Etkileri Aslında ilk defa 1352 yılında Cenevizlilere tanınan bir takım imtiyazlarla gündem e gelen kapitülasyonlar, yabancı tüccara Osmanlı topraklarında ticaret yapma hakkı veriyordu.
bestessaycheap.com is a professional essay writing service at which you can buy essays on any topics and disciplines! All custom essays are written by professional writers!
Gerçek anlamda kapitülasyon olarak adlocal area networkdırılan yaptırımlar Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1535 yılında Fransızlarla imzalanan anlaşma ile başladı. Buna göre Fransız bayrağı taşıyan gemiler limanlarda serbestçe ticaret yapabileceklerdi. Kolayca tahmin edilebileceği gibi Kanuni Sultan Süleyman’ ın bu imtiyazı tanımasının sebebi Co 87;rafi Keşifler sonrasında gerile! yen Akdeniz Ticareti’ni geliştirmek istemesidir. Toplam 16 maddeden oluşan sözleşmenin başlıca diğer hükümleri arasında iki ülkenin toprakları arasında ticaret,ikamet ve taşımacılık serbestliğinin karşılıklı tanınmasını,can ve mal...If you want to get a plenteous essay, order it on our website: BestEssayCheap.com

If you want to get a full essay, visit our page: cheap essay

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.